Premiere 29. oktober!
Smilene fra Etiopia
En dokumentarserie på 9 episoder
I denne dokumentarserien følger vi Tannhelse Uten Grenser på et 2 ukers prosjekt i Etiopia sommeren 2019. Vi følger de frivillige tett og får bli med på oppturer og utfordringer i en hverdag som byr på kontraster de ikke vant med i Norge. Både faglige og personlige utfordringer knytter teamet nærmere og skaper minner for livet.
I denne unike dokumentarserien på 9 episoder får vi et ærlig innblikk i hva det innebærer å jobbe som frivillig i en hjelpeorganisasjon og betydningen av å kunne være til hjelp for andre.
Filmskaper: Tim SolWoong Kim

Se alle 9 episodene her
Hvorfor Etiopia?
Etiopia har Afrikas nest største innbyggertall på litt over 100 millioner, men landet har kun noen få hundretalls autoriserte tannleger. Til sammenligning har man i Norge omkring 5 000 tannleger tilgjengelig for omkring fem millioner innbyggere. Behovet for orale helseprogrammer og behandling er derfor betydelig.
I vestlige land er vi vant med å ha tilgang til profesjonell tannbehandling. Vi tar forebygging av tannsykdom som en selvfølge og årlig tannsjekk kan føles som en sur plikt for mange. I mange utviklingsland er virkeligheten annerledes. Store deler av befolkningen er tvunget til å leve med tannsmerter eller søke hjelp hos selvlærte gate-tannleger. Barn blir ofte behandlet under primitive forhold som kan føre til livstruende infeksjoner hos pasienten. Etiopia er et land i utvikling, og det har vist seg at utbredelsen av karies har økt i samme takt som utvikling og urbanisering av landet. DMFT (decayed, missing and filled teeth) har økt fra 0,2 til 1,6 mellom 1958-1975, og ifølge en studie fra 1992 hadde over 42% av barna mellom 3 og 9 år ubehandlet tannkaries. Periodontal sykdom har høy forekomst i Etiopia.
Tilstedeværelsen av periodontale sykdommer hos 12-åringer har blitt rapportert å være over 50% i hovedstaden Addis Abeba. Da landet har vanskeligheter med å håndtere selv de alminneligste sykdommer er det forståelig at tannpleie ikke har prioritet, verken for barn eller voksne.