top of page

Etiopia 

ኢትዮጵያ

Premiere 29. oktober! 

Smilene fra Etiopia

En dokumentarserie på 9 episoder

I denne dokumentarserien følger vi Tannhelse Uten Grenser på et 2 ukers prosjekt i Etiopia sommeren 2019. Vi følger de frivillige tett og får bli med på oppturer og utfordringer i en hverdag som byr på kontraster de ikke vant med i Norge. Både faglige og personlige utfordringer knytter teamet nærmere og skaper minner for livet. 

I denne unike dokumentarserien på 9 episoder får vi et ærlig innblikk i hva det innebærer å jobbe som frivillig i en hjelpeorganisasjon og betydningen av å kunne være til hjelp for andre. 

Filmskaper: Tim SolWoong Kim

TUG%252520DOK_edited_edited_edited.jpg

Se alle 9 episodene her

All Videos

All Videos
Search video...
E9 Smilene fra Etiopia

E9 Smilene fra Etiopia

07:31
Play Video
E8 Smilene fra Etiopia

E8 Smilene fra Etiopia

07:01
Play Video
E7 Smilene fra Etiopia

E7 Smilene fra Etiopia

05:01
Play Video
E6 Smilene fra Etiopia

E6 Smilene fra Etiopia

09:01
Play Video

Hvorfor Etiopia?

Etiopia har Afrikas nest største innbyggertall på litt over 100 millioner, men landet har kun noen få hundretalls autoriserte tannleger. Til sammenligning har man i Norge omkring 5 000 tannleger tilgjengelig for omkring fem millioner innbyggere. Behovet for orale helseprogrammer og behandling er derfor betydelig.

I vestlige land er vi vant med å ha tilgang til profesjonell tannbehandling. Vi tar forebygging av tannsykdom som en selvfølge og årlig tannsjekk kan føles som en sur plikt for mange.  I mange utviklingsland er virkeligheten annerledes. Store deler av befolkningen er tvunget til å leve med tannsmerter eller søke hjelp hos selvlærte gate-tannleger.  Barn blir ofte behandlet under primitive forhold som kan føre til livstruende infeksjoner hos pasienten. Etiopia er et land i utvikling, og det har vist seg at utbredelsen av karies har økt i samme takt som utvikling og urbanisering av landet. DMFT (decayed, missing and filled teeth) har økt fra 0,2 til 1,6 mellom 1958-1975, og ifølge en studie fra 1992 hadde over 42% av barna mellom 3 og 9 år ubehandlet tannkaries. Periodontal sykdom har høy forekomst i Etiopia.

 

Tilstedeværelsen av periodontale sykdommer hos 12-åringer har blitt rapportert å være over 50% i hovedstaden Addis Abeba. Da landet har vanskeligheter med å håndtere selv de alminneligste sykdommer er det forståelig at tannpleie ikke har prioritet, verken for barn eller voksne.